Heb je je ooit afgevraagd waarom er een feest is tijdens de zomerzonnewende? Of waarom dit Litha of Midzomer wordt genoemd? Wat is de geschiedenis en folklore van Litha? Alles wat je wil weten over het jaarfeest Litha lees je in dit blog.
Wat is Litha?
Litha, ook bekend als midzomer of zomerzonnewende., de langste dag in de jaarcyclus de zomer zonnewende. Het is een tijd waarin de vruchtbare energie op zijn hoogtepunt is. Nieuw leven groeit overal om je heen en de bloemen staan vol in bloei.
Vanaf Litha worden ook de dagen weer korter totdat met Yule de kortste dag van het jaar weer gevierd wordt.
Het zonnewende feest is een helden en opwindend feest. Het viert de groeiende gewassen, de zon, overvloed die er is en die nog komen gaat en de eerste dag van de zomer!
De geschiedenis van Litha
Zoals bij veel jaarfeesten is er bij Litha ook enige discussie over de oorsprong over het feest. Maar er zijn een aantal aanwijzingen dat er in veel voor Christelijke culturen midzomer feesten werden gevierd.
De Kelten hielden op midzomer vreugdevuren op de hoge heuveltoppen om te vieren dat de zon op haar hoogste punt stond. Ze verzamelde zich rond deze vuren en vierden feest. De Kelten gebruikte deze tijd van het jaar om de godin Aine, godin van de liefde, zomer en vruchtbaarheid te eren.
Op het hoogte punt van de zomer eerde de Romeinen de godin Juno. Juno is de vrouw van de god Jupiter en de godin van de vrouw, geboorte en vruchtbaarheid. In de tijd van de Romeinen werd ook de godin Vesta aanbeden omdat zij de godin van huis, haard en het gezin was.
De oude Europeanen hadden een meer symbolische benadering van het midzomerfeest. Zij rolde grote, in brand gestoken wielen van heuvels af. Onder aan de heuvel kwamen deze wielen in het water terecht waar de doofden. Het brandende wiel stond symbool voor de zon die na Litha langzaam steeds minder zichtbaar wordt tot Yule en dan symbolisch dooft.
De stenen cirkel in Stonehenge, Engeland, is zo gebouwd dat met zonsopkomst op de dag van de zonnewende de middelste steen direct het licht vangt. De Maya’s hadden dat principe toegepast met ondergrondse structuren. Tijdens de zonnewende valt hier op een bepaalde manier het licht doorheen.
De folklore van Litha
Tegenwoordig wordt Litha vaak bekeken door de ogen van de hedendaagse heksen en heidenen. In het verleden werd folklore vaak in verband gebracht met zeer specifieke goden en godinnen en mythen die vaak in de loop van de tijd verloren zijn gegaan.
De hedendaagse folklore draait om Koning Eik en Koning Hulst. Ze zijn beide heersers over de aarde. Koning Eik regeert van Yule tot Litha en Koning Hulst van Litha tot Yule wanneer de dagen korter worden. Met Litha strijden de twee koningen om de troon en wint Koning Hulst.
Een andere folklore die deze tijd van het jaar verteld wordt, heeft te maken met Feeën. Op de avond van Litha kom de feeën tevoorschijn om mensen voor de gek te houden. Ze zijn namelijk erg ondeugend. Litha is voor de feeën een strijd tussen donker en licht, wat sommige nog ondeugender maakt. Volgens de legende hebben ze op de avond van Litha zelfs twee mensen meegenomen naar hun wereld. Je bent gewaarschuwd!
Wie vieren Litha?
Omdat Litha een belangrijke dag in de cyclus van de aarde markeert, het begin van de zomer, wordt Litha eigenlijk door iedereen gevierd.
Het Litha feest is een manier om de vruchtbare energie en de schoonheid en magie van de natuur te vieren.
Het is niet nodig om in één van de folklore van Litha te geloven. Het belangrijkste is dat je dankbaar bent voor de overvloed in je leven. Zolang iemand deze dankbaarheid voelt en kan vieren, kan je ze van harte welkom heten bij je Litha viering.
Een vuur, prachtige verhalen en een mooi ritueel zal door iedereen gewaardeerd worden. Wacht maar af.
Leef vanuit je hart.
Liefs,
Wil je Litha vieren, maar heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Download dan het Litha document. Dit staat vol inspiratie en tips om er een mooie Litha van te maken: Litha document