Het Belang van Meditatie

Afgelopen week bleek maar weer eens hoe belangrijk mediteren voor mij is. Met het starten van de schoolvakantie van mijn kinderen was mijn dagelijkse schema gewijzigd. En ondanks dat ik mijn agenda zette dat ik in de ochtend tijd vrij maakte voor meditatie, kwam er in de praktijk weinig van terecht.

Vakantie, dus er hoeft geen kind op tijd naar school. Gevolg is dat ik ook geen haast heb. Ook ik hoef niet vroeg klaar te zijn of om een bepaalde tijd ergens te zijn. Dus mijn werkuren zijn flexibeler. Het gevolg is dat ik later klaar ben omdat ik alles rustig aan doe en dan voel ik me wat gehaast waardoor ik gauw aan het werk ging en mediteren maar even over sloeg. En dat twee weken lang.

Het gevolg was een vol hoofd en twee middagen met hoofdpijn in bed. De hoofdpijn hield eigenlijk 5 dagen aan en was op de eerste en de laatste dag het ergst. Tijd om weer in actie te komen en lief voor mezelf te zijn. Tijd om weer een moment rust te nemen en weer te gaan mediteren.

Dus vanochtend weer rustig aan gedaan, maar voordat ik aan het werk ging heb ik eerst gemediteerd. Ik heb mijn fijne kussen onder mijn bed vandaan getrokken, kaarsen en wierook aangestoken en gemediteerd. Deze keer een geleide meditatie om met niet af te laten leiden door mijn drukke hoofd. Door de stem van de meditatie te volgen kwam ik echt in het hier en nu en werd mijn hoofd rustig.

Mediteren hoeft niet perse op een kussen zitten te zijn. Er zijn zo veel meer vormen die je in het hier en nu brengen en die je hoofd weer tot rust brengen. Want alten we eerlijk zijn, stil op een kussen zitten is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Je kan ook op een stoel of een bankje gaan zitten. Zelf op je bed liggen is een optie.

Zelf mag ik het op een kussen zitten graag afwisselen met een wandel meditatie in het bos. Dan heb ik twee in één. En een meditatie en de voordelen van het wandelen in het bos. Dat brengt met echt tot rust en maakt mijn hoofd weer stil. Bovendien heb ik meteen de fysieke beweging die ik dagelijks zo nodig heb omdat ik veel achter de computer werk.

Beweging is trouwens ook een goede methode om in het hier en nu te komen. Het brengt je namelijk uit je hoofd en in je lichaam. Hierdoor wordt je hoofd rustig en kom je in het moment. Bewegen vanuit je hart helpt daarbij. Je moet dus niet een hele choreografie gaan bedenken, maar de muziek voelen en daarop bewegen.

Het kleuren van een kleurplaat is ook zo’n activiteit die meditatief werkt. Doordat je bezig bent met het uitzoeken van de kleuren voor de verschillende vlakken, kom je in het hier en nu. Ook de herhaalde beweging die je met het potlood maakt, zorgt ervoor dat je hoofd rustig wordt. Dat is ook één van de redenen dat ik graag kleurplaten opneem in SeizoensMagie. Ook nu staan er weer een paar.

Tijdens mijn opleiding tot heks heb ik leren mediteren door gewoon voor een kaars te gaan zitten het te kijken hoe de kaars brandt. Eerst een minuut of vijf en dat steeds verder uitgebouwd. De meditatie hieronder is een geleide kaars meditatie. Dan hoef je zelf niet na te denken en alleen maar mijn stem te volgen. Een goede meditatie om te beginnen met mediteren.

Voor de meditatie heb je een witte kaars nodig. Dit kan ook een waxinelichtje zijn. Een elektrische kaars werkt net even anders, maar je kan het proberen. Ga het gewoon doen. Er zijn duizenden redenen te bedenken waarom je het niet zal doen, maar je hebt maar; één reden nodig om het wel te doen. Bevalt het niet, dan ben je in ieder geval een ervaring rijker.

Ik wens je veel rust in je hoofd. Wat doe jij graag om je hoofd leeg te maken en ruimte maken voor inzichten?

Leef vanuit je hart.

Liefs,

 

Ps.: Nieuwsgierig geworden naar het heks zijn? Bekijk de opleiding HeksenMagie dan eens.

Deze website maakt gebruik van Google Analytics cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten