(L)even in de weg

Soms raak je even van je (spirituele) pad. Niet met opzet, het gebeurd gewoon.

Toen ik in 2009 ingewijd werd als heks, was ik zwanger van mijn eerste kind Tot mijn eerste kind geboren werd, lukte me het prima om het heksen pad te bewandelen. Maar ja, toen ging het mis.

Het was geen opzet, het gebeurde gewoon. Dat gebeurd er wanneer je een kind krijgt, niets is belangrijk alleen je kind. En dat is maar goed ook, want zo’n pasgeboren mensje kan van zichzelf niets en heeft dus alle aandacht en verzorging nodig. En dat duurt een jaartje of twee, dan kunnen ze ineens dingen zelf. Komt er dan nog een tweede bij, dan gebeurd het allemaal weer opnieuw.

En dat is niet erg, het moet dan gewoon even zo. Ik probeerde wel eens om het heksen leven weer op te pakken. Het lukte me dan om een maanviering te doen en soms wel twee manen achter elkaar, maar dan ging het weer mis. Het leven zat dan weer even in de weg.

De dagelijkse dingen krijgen dan de overhand. Je werk, het huishouden, zorg voor kinderen enzovoort. Je wordt meegesleurd door de dagelijkse dingen. Nog even koken, de afwas, mail checken, kinderen naar bed, hond uitlaten en ga zo maar door. Je komt in een stroom van dingen terecht en voor je het weet is er weer een dag, een week, een maand en een jaar voorbij. Zo maar, zonder dat je het in de gaten hebt.

Alles gebeurd onbewust, zonder dat je er een duidelijke keuze voor maakt. En dingen die je graag wil doen blijven op deze manier liggen. Van simpele dingen als een boek lezen of lekker knutselen, tot maandelijks je maanvieringen doen en je leven leiden zoals jij dat wil.

En overstappen op een bewuster leven, op kiezen voor wat je wilt doen, begint op een moment dat je je realiseert dat je alles maar laat gebeuren. Dat je de touwtjes niet in handen hebt. Dat is het moment dat je een keuze maakt: of verder gaan zoals het gaat of de touwtjes in handen nemen en je leven indelen zoals jij wilt.

Mijn keuze was om zelf te bepalen hoe ik mijn leven ging leiden, de touwtjes weer in handen nemen. Natuurlijk had ik niet de keuze over alles wat ik deed, maar ik bepaalde wel wanneer ik de touwtjes liet vieren en wanneer ik ze strak aantrok. Ik verlegde mijn focus naar wat ik belangrijk vond en maakte tijd om dat ook te doen.

Nu leef ik mijn leven op mijn heksen manier, ik bekijk de dingen van de positieve kant (mogelijkheden brengen me verder dan onmogelijkheden) en ik maak de tijd voor de dingen die ik belangrijk vind. En als dat betekend dat het schoonmaakwerk maar even moet wachten, jammer dan. Maar quality time met mijn kinderen is belangrijker dan een schoon huis dat kan wel wachten. Een maanviering doen is belangrijker dan de tv,  ’s ochtend even mediteren is belangrijker dan 8 uur achter mijn computer zitten.

Is trouwens erg overschat dat achter de computer zitten, af en toe even wat anders doen maakt je veel productiever. Ik mag mijn werkdag graag onderbreken door even te danse, te hoepelen of wat yoga oefeningen te doen. Heeft een heel wonderlijk effect op je productiviteit en je focus, die worden er veel beter van.

Maandag ga ik bijvoorbeeld weer even lekker het bos in om opname te maken voor de volgende online maanviering die ik organiseer. Gewoon even lekker buiten bezig zijn is zo fijn. Is trouwens ook 1 van de dingen dit iedere week standaard in de agenda staat: boswandeling. Het heeft een meditatieve werking, mijn hoof raakt er lekker leeg van en het is goed tegen depressieve gevoelens. En vooral nu met al het nieuwe groen aan de bomen, is het erg fijn om te doen.

Dus, waar ga jij tijd voor maken in je drukke schema?

Liefs,

Deze website maakt gebruik van Google Analytics cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten