Onze voorouders vierden het leven en volgde daarbij de ritmes van elk seizoen. Veel van deze vieringen waren verbonden met de natuur en de natuurlijke cycli van de aarde. Lughnasadh of Lammas is één van die feesten.
Lughnasadh is een manier om de ongelooflijke vruchtbare energie van de natuur in de oogsttijd te eren en een manier om op een dieper niveau contact te maken met de natuur. Door de kleine verschuivingen in de natuurlijke ritmes van de aarde te herkennen en te vieren, raak je meer afgestemd op de natuur en voel je je meer geaard kunnen voelen in het dagelijks leven.
Wat is Lughnasadh?
Lughnasadh, in sommige culturen ook bekend als Lammas Day, wordt gevierd van 31 juli op 1 augustus . Sommige stromingen vieren Lughnasadh de hele maand augustus.
Lughnasadh en Lammas worden tegenwoordig door elkaar gebruikt , maar ze hebben elk hun eigen oorsprong. Op het wiel van het jaar is Lughnasadh de eerste van drie oogstfeesten waarvan Samhain op 31 oktober de laatste is. Het markeert ook het punt tussen de zomerzonnewende (Litha) en de herfst-equinox (Mabon).
Lughnasadh en Lammas zijn duidelijk met elkaar verbonden en worden al lange tijd op veel verschillende manieren gevierd. Ze delen gemeenschappelijke thema’s als oogst, geluk, voorspoed, overvloed, dankbaarheid en succes na gedane arbeid.
Waar komt Lughnasadh vandaan?
Bewijs van oogstfeesten zijn terug te vinden in de meeste culturen. In 3100-2686 v.Chr. de Egyptenaren verwelkomden hun eerste oogst met een groot feest. Duizend jaar later, van 1600 – 1046 v. Chr. vierden de grote dynastieën van China hun oogst tijdens de eerste volle maan van de herfst. In 1621 (AD) werd de eerste Thanksgiving gehouden in wat later Amerika zou worden.
De gebeurtenissen tussen 1046 v.Chr. en 1621 n.Chr. zijn cruciaal voor hoe we deze oogstfeesten vandaag vieren. In Ierland, Schotland, het eiland Man werd Lughnasadh in deze periode geboren. Het festival werd voor het eerst gevierd ter herdenking van de God Lugh die zijn naam aan het feest gaf. Deze oude festivals omvatten het koppelen van geliefden, oogsten, de handel in goederen en atletiekwedstrijden.
Zoals je echter weer, is niet iedereen een atleet. Niet-sportieve competities bestonden net zo goed. Den hierbij aan meer kunstzinnige uitingen als zang, dans, poëzie en verhalen vertellen.
Tijdens Lughnasadh waren handel en het sluiten van deals ook prominente activiteiten. Deze konden politiek, sociaal of economisch zijn. Lokale leiders ontmoetten boeren vaak om handelsovereenkomsten te sluiten met betrekking tot het geoogste gewas en hun vee. Terwijl sommigen feestvierden, wedijverden of handelden, bezochten anderen heilige bronnen om munten en stoffen te offeren. Ze stonden dan om de put in de richting van de zon om gezondheid, rijkdom en gunst van de goden te krijgen. Het was door deze personen dat Lughnasadh ook een andere naam kreeg, “Garland Sunday”. Dit kwam doordat ze de heilige bronnen vaak versierden met slingers (garlands) van bloemen en stoffen.
Lughnasadh werd een tijd om afscheid te nemen van de zomerdagen.
Hoe zit het met Lammas?
Lughnasadh werd een zeer belangrijk feest voor de Kelten en hun buren. Zoals alle goede dingen, vond het zijn weg over de hele wereld, in ieder geval naar Engeland.
Engeland nam deze tradities over op hun eigen manier. Ze hielden soortgelijke festivals, maar deden dat met een andere God in gedachten, de christelijke God. Vroege christenen brachten het eerste brood van de oogst naar de plaatselijke kerk en waar het werd gezegend door een priester. Dit leidende tot de oud-Engelse term Hlaf Maesse, of Loaf Mass, waar de naam Lammas vandaan komt.
Op de hoeve werd het brood in vier stukken gebroken en in elke hoek van het huis geplaatst om het opgeslagen graan te beschermen en geluk te brengen. Onze Engelse voorouders geloofden ook dat de broden magische eigenschappen bevatten en werden daarom op magische en bijgelovige manieren gebruikt.
Lammas werd een geliefde christelijke feestdag en nam, zoals eerder vermeld, veel van de tradities van Lughnasadh over, zoals podiumkunsten en feesten. In de loop der jaren zijn er veel namen ontstaan voor Lammas en Lughnasadh en van veel ervan heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord!
- Garland Zondag
- Bosbessen zondag
- Berg Zondag
- Rif zondag
De laatste twee namen zijn afgeleid van degenen die het beklimmen van bergen, heuvels en toppen hebben overleefd. Nog steeds maken veel mensen een pelgrimstocht bovenop kliffen en bergen op Lughnasadh/Lammas.
Wat is de folklore achter Lughnasadh?
Zoals eerder vermeld, was Lughnasadh een viering van het overlijden van de God Lugh. Maar wie was hij? Van Lugh werd gezegd dat hij zowel een God als een Held was. Er werd gezegd dat Lugh werd geboren uit ouders van twee bovenmenselijke rassen. De Tuatha De Denann (de eerste van de supermensen) en de Formians. Hij werd opgevoed door zijn moeder en toen hij meerderjarig werd, probeerde hij zich aan te sluiten bij de stam van zijn moeder (de Tuathans), die in die tijd werden bestuurd door de Formianen. Na vele beproevingen werd hij toegelaten tot de stam en naarmate zijn populariteit groeide, nam ook zijn honger naar revolutie toe.
Lugh bouwde een leger om de Formians omver te werpen en slaagde daarin. Er wordt ook gezegd dat hij in deze tijd de oogst beschermde tegen de Andere Wereld (Onderwereld), omdat zij de hele oogst voor zichzelf wilden hebben. Na deze twee zeer opmerkelijke successen begon Lugh zelf met de festiviteiten en wordt Lughnasadh nog steeds gevierd.
Ook het verhaal den Koning Hulst speelt in deze tijd van het jaar een rol. Bij Lughnasadh slaat Koning Hulst toe en dood de eerste oogst (deze wordt geoogst). Hiermee laat hij zijn dominantie zien over de zaden die eerder dit jaar door de Koning Eik zijn gezaaid. Naast de voortdurende triomf van de Koning Hulst, is dit ook de tijd van het jaar waarin hij met de moedergodin trouwt.
Ongeacht welke folklore je kiest om te geloven of te volgen, er zit een onderliggende boodschap in. Waar licht is, is ook duisternis. De strijd tussen goed en kwaad, licht en donker, is op dit moment in volle gang en je moet niet vergeten dankbaar te zijn voor wat je hebt.
Wie vieren er Lughnasadh?
Lughnasadh en Lammas vertegenwoordigen beide de eerste oogst, wat betekent dat iedereen Lughnasadh kan vieren.
De eerste oogst is belangrijk voor ons allemaal, omdat het je de voedingsstoffen en voeding zal brengen die je nodig hebt om de komende winter door te komen. Ongeacht hoe ver we als samenleving zijn gekomen met onze centrale verwarming en sanitair, het belang van onze gewassen is nooit verdwenen.
Hoe ga jij de eerste oogst vieren?
Leef vanuit je hart,
Liefs,
PS.: Wil je Lughnasadh vieren, maar heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Download dan het Lughnasadh document. Dit staat vol inspiratie en tips om er een mooie Lughnasadh van te maken: Lughnasadh document