Nieuwe maan is de periode in de maand waarin we van nature voelen dat we ons naar binnen moeten keren, om dicht bij jezelf te zijn. Je menstruatie cyclus doorloopt ongeveer dezelfde cyclus als de maan. De dagen dat je menstrueert zijn de dagen dat je het dichtst bij jezelf wil zijn. En tijdens zo’n periode krijg je overpeinzingen en inzichten. Net als tijdens mijn laatste menstruatie, want was ik eigenlijk wel ongesteld?
Toen mijn menstruatie begon was ik bezig met een challenge en die dag ging het over overtuigingen die we aangeleerd krijgen over geld. Dat zette me aan het denken over het woord “ongesteld”. Het is het woord dat we geleerd hebben om onze menstruatie te benoemen, maar zijn we dat eigenlijk wel, ongesteld?
Al een paar jaar vind ik het woord “ongesteld” niet meer passend voor mijn menstruatie periode. Uit gewoonte gebruik ik het nog, maar het voelt niet goed. Het woord “ongesteld” is voor mij negatief, alsof je maandelijkse vloeiing iets is dat niet goed is en een excuus is voor je functioneren. Oké, ik weet dat menstruatie veel ongemakken met zich mee kan brengen. Als tiener was ik vaak uitgeschakeld door de enorme buikkrampen die ik op de eerste dag kreeg. En als volwassenen had ik tot een aantal jaar geleden te kampen met migraine aanvallen door de hormonale schommelingen in mijn lijf. Ik was op die momenten ongesteld, maar ben je automatisch ongesteld wanneer je menstrueert?
Ik heb de betekenis van het woord “ongesteld” online opgezocht. De van Dale online geeft als betekenis: “licht ziek of menstruatie hebbend”. De Nederlandse wiktionary zegt: “menstruerend of een beetje ziek”. En wanneer je het woord ongesteld vertaald naar het Engels (zonder er de betekenis van menstruatie aan toe te voegen) dan krijg je de vertaling: “Not well or upset”. Deze betekenissen geven aan dat wanneer je menstrueert, je niet goed bent. Je bent immers een beetje ziek. Maar is dat zo? Ja, menstruatie kan ongemakken met zich meebrengen. Maar door de manier waarop ons geleerd is ermee om te gaan, heeft menstruatie de negatieve naam “ongesteld” en een negatieve ervaring meegekregen.
Mijn oma was altijd geleerd dat menstruatie vies was. Je was dan onrein. Dat heb ik ook doorgegeven gekregen. Een opmerking van mijn docent maatschappijleer zette mijn in mijn tiener jaren wel aan het denken. Zij zei: “Het bloed is iets dat je lichaam produceert. Het is niet vies, het is deel van jou.” En daar zit wat in, is wat ons lichaam produceert per definitie vies? Ik denk het niet. Iedere maand maakt het vrouwenlichaam een slijmlaag aan in je baarmoeder om bescherming te bieden aan je foetus mocht je zwanger raken. Een heel mooi doel. Eigenlijk zou je trots moeten zijn op je maandelijkse vloeiingen. Het is een teken dat je lichaam nog werkt zoals het moet.
In de oudheid, de tijd voor het christendom, werd menstruatie niet gezien als iets slechts. Vrouwen trokken zich dan terug om hun vrouw zijn te vieren. In het verhaal van de film “The Red Tent” wordt een mooi beeld neergezet van vrouwen die tijdens hun menstruatie bij elkaar komen en hun vrouw zijn vieren. Er worden mooie verhalen verteld en ervaringen gedeeld. Wanneer een meisje voor het eerst haar menstruatie heeft, wordt ze welkom geheten in de cirkel van vrouwen. De eerst menstruatie wordt gevierd, het meisje is een vrouw geworden.
En dat zouden we ook met onze dochters moeten doen, hun eerst menstruatie vieren. Ze laten weten dat het een belangrijke mijlpaal in hun leven is. In de hekserij noem je dit het Freyja feest, naar de Noordse godin van de vruchtbaarheid en de liefde. Met dit feest begeleid de moeder haar dochter met de eerste stap op weg naar volwassen zijn.
Ik denk dat we in onze maatschappij te veel de nadruk leggen op de negatieve kant van menstruatie. Dus laten we het woord ongesteld vergeten en de mooie kant van onze menstruatie ervan moeten benadrukken en vieren. Al is het maar door iedere maand tijdens je menstruatie iets voor jezelf te doen tijdens de eerste dagen van je menstruatie. Want door tijd voor jezelf te nemen, dat wat je van nature in je voelt in deze periode, eer je jezelf. Iets wat we meer zouden moeten doen.
Leef vanuit je hart!
Liefs,