Van wie moet dat?

In deze tijd van het jaar zijn we druk. Er moet van alles gedaan en geregeld worden. Werken, huishouden, surprises, sinterklaasfeest, cadeautjes kopen, kerstdiner, enzovoort. Wanneer je niet oppast, loop je jezelf voorbij. Alles moet en er is nergens tijd voor. Maar, van wie moet dat?

Veel dingen die je moet doen, moet je van jezelf. Echt waar! Je denkt vaak van niet, maar toch is het zo. Vaak verschuil je je achter een ander zoals je werk, je ouders of sociale druk. Maar wanneer je echt goed kijkt, is het dan echt zo?

Toen ik zelf in loondienst was, voelde ik de druk ook. Elke dag vechten tegen de deadline. Maar op een gegeven moment voelde ik dat het zo niet langer ging. Vanaf dat moment ging ik mijn eigen werkzaamheden inplannen, mijn eigen deadlines zetten. Serieus kijken naar de tijd die mijn werkzaamheden kosten en hoeveel tijd ik in een dag had. Dat bracht mij de rust die ik nodig had om mijn werkzaamheden goed te doen en de ruimte om eventueel te kunnen schuiven in mijn werkzaamheden.

Door in kaart te brengen leerde ik al heel snel dat wat andere van mij vroegen, soms helemaal niet reëel was. Hou maar eens bij hoeveel tijd je aan bepaalde werkzaamheden besteed. Vaan ik het meer dan je denkt. Helemaal niet gek dus dat je minder in een dag kan doen dan je zelf denkt. Wanneer je inzicht heb in hoe lang je werkzaamheden duren, dan kan je ook een reële planning maken. Je zal zien dat je deadlines niet meer als een strop om je nek zitten.

Sommige dingen die je doet, doe je onder sociale druk. Die sociale druk is ook iets dat je jezelf oplegt. Het is voor een deel ook wat ons aangeleerd wordt. Tijdens mijn opvoeding heb ik geleerd dat ik aan de verwachting van anderen moet voldoen. Een onmogelijke opgave! Je kan namelijk niet in iemands hoofd kijken en zien wat er van je verwacht wordt. En soms past dat keurslijf van verwachtingen je gewoon helemaal niet.

Deze kerst komt mijn familie bij mij eten. Prima, maar wel op een manier die mij past en niet een manier die aan hun verwachtingen voldoet. Omdat december een drukke maand is, begin ik al vroeg met plannen. Wat gaan we eten en kan ik het van te voren klaar maken? Zo ja, hoe ga ik dat weer warm maken? Hoe kan ik het zo doen dat het voor mij leuk blijft? Dit jaar wordt het een stoofpot die ik al van te voren kan maken en op de dag zelf alleen hoef op te warmen. Het voorgerecht wordt koud en het nagerecht kan ik ook van te voren maken. Zo houdt ik het voor mezelf gezellig.

Wees niet bang om te zeggen; Oké kerst bij mij is prima, maar dan wel op mijn voorwaarden. Eet je familie ieder jaar kalkoen bij het kerst diner en ben je niet zo’n keukenprinses. Haal dan gewoon kalkoenfilets en maak die lekker klaar. Waarom zou je een hele vogel laten verbranden wanneer je ook gewoon lekker filets kan bakken? Krijgen ze toch kalkoen maar wel op jouw manier!

Wees lief voor jezelf en leg jezelf niet te veel druk op. Voel je toch dat iet moet, ga dan bij jezelf na van wie het moet en hoe je het makkelijker voor jezelf kan maken. Maak het leuk voor jezelf zonder je af te vragen wat een ander ervan vindt. Je zal zien dat ze zich gewoon aan jou aanpassen. Mochten ze toch een hele kalkoen verwachten in plaats van filets, dan ligt het aan hen. Zij verwachten iets en zetten zichzelf op voor teleurstelling. Dat is hun eigen fout.

Leef vanuit je hart.

Liefs,

Deze website maakt gebruik van Google Analytics cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten