Werken aan mezelf

Van kinds af aan wordt je geleerd dat je niet egoïstisch moet zijn. Dat je anderen altijd moet helpen en dat je voor anderen klaar moet staan. En vooral dat het heel goed is om je jezelf weg te cijferen. En weet je, dat is eigenlijk heel ongezond. Want jij bent ook belangrijk!

Het zit bij ons vrouwen gewoon in ons DNA, zorgen voor de ander. Het is iets wat vrouwen al generatie lang gedaan hebben. Het is van moeder op dochter door gegeven, want het is altijd zo geweest. Ja tijden zijn veranderd, maar toch nemen vrouwen het leeuwendeel van het huishouden en de zorg voor de kinderen op zich ondanks dat ze ook werken. Als dat bij jou zo is, vraag je dan eens af; is dit vrijwillig of doe ik het omdat het zo hoort?

Ik merkte de laatste tijd ook dat ik weer meer tijd aan het gezin kwijt was en weinig tijd over had voor de dingen die mij blij maken. Daar heb ik met de vorige nieuwe maan een intentie voor gezet. Meer tijd vrij maken om dat te doen wat ik belangrijk vind. Er waren twee belangrijke eerste stappen om te zetten:

  1. Meer bewegen
  2. Meer creatief bezig zijn.

Om de eerste stap te behalen ben ik mijn ochtend ritueel aan gaan passen. Daar maakte ik ruimte in om in de ochtend oefeningen te doen om te zorgen voor meer spierkracht en een betere conditie. In eerste week bleek dat de oefeningen die ik had uitgekozen de verkeerde waren. Mijn lichaam kwam in protest, een oude blessure begon weer heel erg pijn te doen waardoor ik met de oefeningen moest stoppen.

Dat ik op het goede pad zat, bleek toen ik in de week ook een artikel onder ogen kreeg dat sprak over een bepaald hormoon dat je vet verbranding om hoog deed gaan. Door bepaalde oefeningen te doen, wordt je metabolisme geactiveerd. Dus ik ging op die oefeningen googelen en ik vond een workout die dat deed en die qua tijd perfect in mijn ochtend ritueel paste.

Een week later ging ik daar mee aan de gang en het lukte me de korte workout iedere dag te doen. Daarnaast lukte me het ook om iedere werkdag een wandeling in het bos te maken. Na een week merkte ik al verschil in mijn conditie. En doordat ik doorzette, merk ik nu na drie weken een verbetering in mijn conditie, mijn spieren en in mijn welzijn. En dat is enorme winst. Door de diagnose ernstige astma aan het begin van de corona periode en door de corona periode was mijn conditie erg achteruit gegaan. Nu kan ik weer in mee mooi tempo door het bos lopen!

Wat ook heel goed hielp was in mijn creatieve dagboek bij houden of ik die dag mijn workout had gedaan. Ik maakte een ‘habit tracker’ waarin ik iedere dag af kon strepen dat ik de workout had gedaan. Ik maakte er ook één voor de boswandelingen en eentje voor de dagen dat ik geen suiker at. Sloeg een keer een dag over, dan was dat jammer maar geen ramp. Ik strafte mezelf niet, het was goed. En dat hielp ook bij het volhouden van mijn nieuwe gewoonten.

Ondertussen had ik ook nog iets anders aan mijn dagelijkse routine veranderd. Tijdens de corona periode was ik weer meer suiker gaan eten en dat merkte ik niet alleen aan mijn lichaamsgewicht, maar ook aan de hoeveelheid hoofdpijn die ik steeds had. Om nog maar te zwijgen van de middag dipjes. Daar ben ik nu vier weken mee bezig, met af en toe een stechel dag door alle verjaardagen in de maand mei. Ondanks dat ik af en toe stechel, merk ik toch verschil. Ik heb de afgelopen vier weken alleen in de eerste week nog hoofdpijn gehad, maar minder erg. Middag dipjes zijn verdwenen en ik heb over het geheel mee energie.

Met de meer bewegen stap gaat het dus heel goed. Dat kan ik van de meer creatief bezig zijn stap helaas niet zeggen, maar dat is niet erg. Soms lukt het gewoon niet. Deze nieuwe maan zet ik gewoon weer de intentie om meer creatief bezig te zijn. En ik denk dat het deze keer wel gaat lukken, ik ben gisteren namelijk weer begonnen om collage en tekeningen in mijn creatieve dagboek te maken.

Deze maan periode wil ik weer twee stappen zetten:

  1. Nog een workout aan mijn dag toevoegen
  2. Meer creatief bezig zijn (tekenen, collages maken, naaien)

Waarom? Omdat werken aan jezelf niet egoïstisch is. Als je beter in je vel zit doordat je dingen doet die jou blij maken, door te groeien en door zo af en toe tijd voor jezelf te nemen door bijvoorbeeld een boswandeling te maken of een mooi boek te lezen, voel jij je beter. En doordat jij je beter voelt, ben je beter gezelschap voor de mensen om je heen en heb je ook meer energie om ze ergens bij te helpen. Jouw investering in jezelf is indirect een investering in je omgeving.

Leef vanuit je hart.

Liefs,

Deze website maakt gebruik van Google Analytics cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten