Zorg voor jezelf

Jaren geleden ging er een jonge meid weg bij de balletgroep waar ik toen bij zat. Door omstandigheden ging ze op jonge leeftijd al op zichzelf wonen. De laatste keer dat ik haar zag, zei ik tegen haar: “Zorg goed voor jezelf, want dat moet je echt zelf doen.” Een wijze raad die ik zelf de afgelopen weken weer in de wind heb geslagen.

Vooral wij vrouwen, hebben nogal moeite met het voor onszelf zorgen. Door onze maatschappij wordt ons aangeleerd dat we voor andere moeten zorgen en de zorg voor onszelf tot een minimum moeten beperken. De zorg voor de ander komt altijd eerst. Het gevolg is dat onze eigenwaarde sterk daalt of zelfs helemaal verdwijnt met alle gevolgen van dien. Jezelf niet de zorg geven die je nodig hebt, kan leiden tot stress, slecht slapen en een negatieve instelling.

Goed voor jezelf zorgen betekend dat je jezelf met de zelfde vriendelijkheid behandelt als je een ander behandelt. Het zorgt ervoor dat je jezelf ziet als een waardig persoon. Het is een bewuste actie die je onderneemt om te zorgen voor je mentale, emotionele of fysieke gezondheid. Het gaat niet om grote gebaren, maar om kleine. En wanneer je kleine gebaren naar jezelf regelmatig herhaald, heeft het meer effect dan een eenmalig groot gebaar. Kleine gebaren kosten weinig tijd en zorgen er daarom voor dat je nog genoeg tijd over hebt voor je dierbaren.

Vaak wordt tijd voor jezelf nemen of goed voor jezelf zorgen ook als egoïstisch ervaren en dat is een misvatting. Een dagje naar een wellness centrum wordt gezien als luxe uitgave en even pauzeren tijdens het opruimen als lui. Dat soort opvattingen van anderen maakt het ook lastiger om eens tijd voor jezelf te nemen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, jezelf gezond houdt, zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Je kan dan flexibeler met tegenslagen omgaan en dat zorgt ervoor dat je beter gezelschap bent. Dat jij goed voor jezelf zorgt heeft dus ook voordeel voor je omgeving.

Het doel van goed voor jezelf zorgen is eigenlijk drieledig:

  • Een gezonde geest
  • Een gezond lichaam
  • En gezonde levenskracht

Door de dagelijkse dingen kunnen deze drie delen uit balans raken. Slaap je weinig, dan zal je dat fysiek merken, maar ook je levenskracht is dan minder. Je bent bijvoorbeeld sneller geïrriteerd of hebt een vreselijk kort lontje. Dat is niet fijn voor je omgeving en zeker niet voor jezelf. Het is niet zo erg wanneer dit een keer gebeurd, het kan iedereen overkomen. Maar wanneer dit een dagelijks terugkerend iets is, dan wordt het toch wat anders. Dan is er werk aan de winkel!

Nadat ik twee weekenden een dag ziek in bed had gelegen, gingen bij mij mijn ogen open. Er ging iets mis. Ik was mezelf vergeten. Mijn weerstand bij tegenslagen was verre van optimaal en ik was moe. Daar moest ik wat aan gaan doen. Ik ben zondag begonnen met een lekker ontspannen bad te nemen. En gisteren en vandaag ben ik de dag begonnen me ochtend yoga, dat had ik al heel lang niet meer gedaan. Vandaag voelde ik na de yoga wat het voor me deed. Niet zo zeer fysiek, maar welk gevoel het me gaf. En ik weet wanneer ik me daarop concentreer dan houd ik het vol. Mijn doel is de komende dertig dagen iedere ochtend yoga te doen. En de ervaring leert dat dat best een uitdaging kan zijn. Maar ik ga ervoor.

Ik ben ook begonnen met het bijhouden van een self-care dagboek. Klinkt misschien wat overdreven, maar het zal me inzicht geven in wat ik doe, wanneer ik het doe en hoe het voor me werkt. Zo krijg ik beter inzicht in mijn me-time en wordt het ook makkelijker om die tijd voor mezelf te pakken. En jij, wat doe jij om je batterij weer op te laden?

Leef vanuit je hart.

Liefs,

Deze website maakt gebruik van Google Analytics cookies meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten